הידרה
הידרה

במאמר הראשון בסדרת חיי הנצח עסקנו בין השאר בהידרות, שזכו לחיי נצח באמצעות קצב חילוף תאים מהיר מאוד – תוך 20 יום כל תאי ההידרה חדשים. לשם ההשוואה אצל בני האדם בשום שלב לא יווצר מצב שכל תאי הגוף יהיו חדשים, ותמיד יהיו תאים שהתפתחו עוד ברחם: (לפחות) חלק מתאי המוח לא מתחדשים לעולם.
אצל בני אדם לא קיימת יכולת כזו, להצמיח איברים חדשים.
זו הסיבה שכשאברהם טרמבלה חתך את ההידרה לשתי חתיכות, הוא כל כך הופתע מהעובדה שכל חתיכה צמחה לכדי הידרה שלמה ומתפקדת.
הפעם אני רוצה להתמקד דווקא במנגנון שמאפשר להידרה לעשות זאת, ובמנגנונים הדומים לו – הלוא הם המנגנונים השונים לרגרציה.
אז ראשית אתחיל בגילוי נאות – גם לכבד שלי יש יכולת כזו. ניגוד אינטרסים מובהק.
אגב, אם חשבתם שאתם לא נמצאים תחת ניגוד אינטרסים שכזה בתור קוראים, טעות!
כל כבדי האדם ניחנו ביכולת לחדש את עצמם באמצעים רגנרטיביים מתקדמים. אבל הכבד הוא איבר שבנוי מסוג תאים אחד, בעוד ישנם בעלי חיים שניחנו ביכולת לחדש איברים שלמים, או אף חצי מהגוף. אלה למשל תולעי הפלנריה, דגי הזברה, סלמנדרות, סרטנים, תולעי שלשול (תולעי גשם), לטאות מסוגים שונים ועוד מיני חיות מוזרים אחרים.
אצל וירוסים אגב, יש את היכולת המעניינת לקחת כמה חלקי גופות שונים ולהתאחות לכדי וירוס מתפקד – אבל ביכולותיהם של הוירוסים דנו כאן, מיד אחרי שעסקנו בהתאבדותם של תאים ולפני שעברנו לעסוק ביצורים העמידים ביותר בעולם – הלוא הם דובוני המים. אבל אנחנו לא בפורום דה ז'ה וו ממאמרים קודמים.
נתחיל עם הפלנריה.
הפלנריה היא תולעת ממשפחת תולעי הריסים, והיא שנואה במיוחד על חובבי האקווריומים – פשוט כי היא אומרת שהמים באקווריום שלהם לא משהו....
התולעת משמשת כחית מעבדה כבר כ־100 שנים, משתי סיבות – היא מאוד קלה לגידול, ו...היא יכולה להיחתך לכמה חתיכות, וכל אחת תצמיח גוף חדש.
הפלנריה מתאפיינת ביכולת זו בזכות תאים בשם "תאים נֵיאוֹבְּלַסטים" (נהגה כ־"Neoblastim"), אשר יוצאים צביר של תאים באזור הפגוע. הצביר זכה לשם הקליט "בְּלַסטֶמה", והוא קיים גם אצל יצורים נוספים – דוגמת הסלמנדרה, אך רק אצל הפלנריה הוא יכול ליצור מחדש גוף שלם (כמעט) מאפס.
אצל האדם תאים חדשים יכולים להיווצר רק באמצעות תאי גזע בוגרים – תאים שעדיין לא סיימו את תהליך ההתמיינות, אך מיועדים להפוך לקטגוריה מסוימת של תאים – קצת דומה לתלמיד שעדיין לא יודע במה יעסוק כשיהיה גדול, אבל יודע רק מתמטיקה ולכן מן הסתם המקצוע שלו יהיה סביב המתמטיקה.
כך למשל, תאי גזע של מערכת הדם אחראים ליצירתם של תאי הדם השונים – אדומים, לבנים ותאים יוצרי טסיות – אך אינם מסוגלים להשתנות ולהפוך לתא כבד.
אז, כעת ניגש לשאלת מיליון הדולר* – האם הניאובלסטים הם תאי גזע בוגרים – משמע התלמיד שיודע רק מתמטיקה, או שמא תאי גזע עובריים – משמע ילד שרק נולד, ויוכל ללמוד מה שירצה ולעבוד במה שירצה כשיהיה גדול?
לשם כך הקרינו החוקרים את הפלנריות בקרינה שהרגה את הניאובלסטים (שמתחלקים מהר, לכן גם פגיעים יותר לקרינה.), ובכך (כמעט) גזרו על הפלנריה המסכנה מוות בייסורים – שכן בנוסף לניאובלסטים, נפגעו גם תאים רגילים.
אך בשלב הזה התערבו החוקרים לטובת הפלנריות הפגועות, ולקחו תא ניאובלסט בודד מפלנריה אחרת, שהתפשט בגופה ויצר מחדש את כל הרקמות שנפגעו. משמע – מדובר הניאובלסטים הם תאי גזע עובריים, שנמצאים לא רק בעובר.
עוד על רגנרציות והצמחה מחדש של איברים קטועים, במאמרים הבאים.
*מדובר בשטרות מונופול עם הצמדה למדד האירו הצונח.
וכעת, איך אפשר בלי הסרטון המגעיל התורן? (שלשם הוא לא אינו באמת מגעיל.) + ספוילר למאמר הבא.
youtube embed goes here!
(with permission from the Howard Hughes Medical Institute, © (2008
הסוף.
מקווה שנהנתם:-)
המאמר הוא הפרק הראשון (ולא האחרון!) בסדרת הרגנרציה, שעוסק, כשמו, ביכולת ההתחדשות של רקמות ואיברים בבעלי חיים.
מאמרים נוספים בנושאי בעלי חיים: חיי נצח יש רק במיתולוגיה. האומנם? על טלומרים, טלומארזים ולובסטרים.
המאמר הישן והטוב בנושא חיי נצח. על ההידרה, המדוזה בת האל־מוות ועוד כל מיני יצורים הזויים אחרים. כלב חדש? מזל טוב! מאיפה מאמצים, מהו תהליך החשיפה ועוד
רוצים לאמץ כלב?
כל הכבוד על הנכונות להשקיע בבן משפחה נוסף (ניסיתי לייבא סמיילי מ־fxp, מה שלא עבד כל־כך)
אבל...מה זה תהליך החשיפה, אילו חיסונים חשוב להכיר, ומה חשוב לדעת בעת האימוץ? על זאת ועוד, במאמר הזה. עיצוב אקווריום בסגנון טבעי
מכירים את אלה שמעצבים אקווריום בדמות סירה מפלסטיק ולסיום תוקעים גם איזה צמח שלא קשור לכלום?
תנחומי. לא מכירים? שפר עליכם גורלכם.
עוד מאמרים מעניינים בנושאים משונים, קצת משונים, נורמליים ובנושאי אוכל תוכלו למצוא כאן.
קריאה מהנה!
ביבליוגרפיה:
הוספתי את ה"בשורה התחתונה" כדי למנוע את התהייה הקבועה בקריאת ביבליוגרפיה של מאמרים:
"אני מחפש ביסוס לזה שחייזרים נחתו במאדים. איפה אני מוצא את זה?"
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.