Кой от 8-те типа интелект притежавате?

Според Хауърд Гарднър има осем различни вида интелигентност. В исторически план само логико-математическата и езиковата интелигентност е била на вниманието на учителите. Постепенно, теорията на Гарднър придобива по-голямо влияние в образователната общност и започва да се обръща внимание и на по-слабо познатите досега типове интелигентност. Както казва Гарднър, не е важно колко сте умни, а как. Разберете кой тип интелигентност е доминиращ във вас.

ed_02
Created by ed_02
On Mar 29, 2017

Изгубени сте в подземна пещера с група хора. Ако не намерите изход, вие и групата ви ще загинете. Какво ще направите?

Събота е и навън е прекрасен ден. Какво ще изберете да правите?

Коя професия ще ви направи най-щастливи?

Коя техника за учене работи най-добре при вас?

Ако сте филм, какъв жанр сте?

Кое заглавие на книга би ви заинтригувало (ако трябва да прочетете книгата)?

Ваш близък приятел се обажда, за да ви каже, че току-що е развалил годежа си. Каните го/я у вас. Какво правите?

Събуждате се една сутрин, а над леглото ви е надвесен учен, който си води бележки. Казва ви, че целият ви живот е бил сън, и че целият ви съзнателен опит е проектиран от учените като експеримент. Какво си мислите?

Визуално-пространствена

Визуално-пространствена

Имате визуално-пространствена интелигентност. Като цяло сте артистична личност и учите най-добре, като наблюдавате света около себе си и правите схеми. Имате добро чувство за посока (или поне можете да се ориентирате по карта). Вероятно имате богат артистичен живот, рисувате, занимавате се със скулптура или друго визуално изкуство.

Телесно-кинестетична

Телесно-кинестетична

Имате телесно-кинестетична интелигентност. Научавате нещата най-добре, като ги правите с ръцете си. Трябва да се ангажирате с даден материал, за да го разберете – слушането на теория или гледането на картина не ви върши работа. Склонни сте да спортувате активно и имате изключителен баланс. Движението ви носи радост, и това е начина, по който участвате в света около вас.

Музикална

Музикална

Имате музикална интелигентност. Учите най-добре, като добавяте ритъм и мелодия към материала. Ако не сте запомнили песничката за буквите, сигурно нямаше да запомните коя буква след коя е. Обичате музиката във всичките ѝ форми и рядко правите нещо, без да слушате музика. Хората с музикална интелигентност често свирят на някакъв инструмент (и да, това включва пеенето!). Лесно разпознавате гласове и сте настроени да чувате звуците в света около вас.

Интерперсонална (междуличностна)

Интерперсонална (междуличностна)

Имате междуличностна интелигентност. Учите, като взаимодействате с други хора, а това е полезно умение, независимо с какво се занимавате. Вие сте социален човек и можете истински да се наслаждавате на събиранията с приятели и роднини. Общувайки с хората, научавате повече за света около вас. Можете да извлечете удоволствие от работата в група или екип, и обикновено се радвате да споделяте знания, умения и ресурси. Имате силно чувство за емпатия и винаги знаете как да помогнете на другите.

Интраперсонална (вътреличностна)

Интраперсонална (вътреличностна)

Имате вътреличностна интелигентност. Учите най-добре, като погледнете вътре в себе си, след което проектирате вътрешното си „аз“ върху света. Медитацията е изключително подходящо занимание за вътреличностно интелигентните хора, тъй като тя ще ви помогне да израснете и да опознаете себе си още по-добре. Често обичате да оставате насаме с мислите си, особено, когато хората ви дойдат в повече. Най-вероятно сте водили дневник в някакъв момент от живота си и познавате себе си така добре, че това ви помага да разбирате и другите по подобен начин. Този тип разбиране ви помага да приемете загадките на живота и да се опитвате да ги разрешите.

Лингвистична

Лингвистична

Имате езикова интелигентност. Това е един от класическите типове интелект. Означава, че учите най-добре с думи, независимо дали те ще бъдат написани, изречени или дешифрирани от древен текст. Лесно разбирате въпросите, които ви се задават и отговаряте ясно, с широк речников запас. Дори да не обичате да говорите пред хора, вие сте добър оратор. Вероятно обичате да четете и пишете и можете да сте креативни по много начини. Напишете разказ, ако не сте го правили по-рано, и може да бъдете изненадани от красноречието и новаторството си.

Логико-математическа

Логико-математическа

Имате логико-математическа интелигентност. Това е един от класическите типове интелект. Виждате света като поредица от задачи, които трябва да бъдат решени, и, доколкото ви е известно, всичко си има логичен отговор. Ако няма, тогава а) не търсите достатъчно добре, или б) въпросът е неопределен или липсва нещо. Имате естествена склонност да намирате решения на проблемите лесно разбирате числовите понятия. Ако все още не го правите, вероятно вие ще сте човекът, който ще изчислява семейните финанси.

Натуралистична

Натуралистична

Имате натуралистична интелигентност. Обичате да сте на открито, на чист въздух сред природата. Учите най-добре в такава среда, а не в някоя задушна сграда. Вероятно обичате животните и растенията, и имате поне един домашен любимец. Хората с натуралистична интелигентност обичат преходите в планината, къмпинга, дългите разходки по плажа и подобни занимания, а растенията виреят прекрасно под техните грижи. Нищо не може да ги задържи у дома в слънчев ден.