Com funciona la moció de censura?

La moció de censura està regulada a l'article 152 del reglament del Parlament

NacióDigital
Created by NacióDigital (User Generated Content*)User Generated Content is not posted by anyone affiliated with, or on behalf of, Playbuzz.com.
On Oct 1, 2019
Help Translate This Item

Quins requisits calen per a una moció de censura?

La moció de censura està regulada a l'article 152 del reglament del Parlament. Ha de ser presentada per, com a mínim, una desena part dels diputats, i serveix per rebutjar l'actuació del president i el Govern. En el cas català, la moció de censura ha de ser constructiva, és a dir, cal que els diputats que la impulsen presentin un candidat alternatiu a la presidència. En el cas d'aquest dilluns, la candidata és Lorena Roldán, de Ciutadans.

Com anirà el debat?

El ple per debatre la moció de censura començarà dilluns dia 7 a les 10h del matí. L'únic punt de l'ordre del dia serà la moció de censura i aquest serà l'ordre d'intervencions:

  1. Un dels diputats impulsors defensa de la moció de censura durant 30 minuts.
  2. El Govern té dret a respondre, també durant 30 minuts.
  3. Intervenció del candidat alternatiu sense límit de temps.
  4. Se suspèn la sessió durant un màxim de 24 hores.
  5. Un cop represa la sessió, hi intervenen els grups durant 30 minuts cadascun
  6. El candidat alternatiu, el president del Govern i els consellers poden intervenir-hi tantes vegades com vulguinLa votació de la moció s'ha de fer cinc dies després d'haver-la presentat al Registre General del Parlament.

Quines majories es necessiten?

Per tal que la moció de censura tingui èxit cal que una majoria de la cambra voti a favor del candidat alternatiu. Lorena Roldán, per tant, hauria d'obtenir els vots favorables de 68 diputats com a mínim. Ciutadans es troba lluny de poder assolir aquesta xifra perquè només el PP ha anunciat que hi donarà suport. El PSC s'hi abstindrà i la resta de partits hi votaran en contra, per tant la moció no tirarà endavant. Això sí, haurà servit per projectar la imatge de la nova líder de la formació taronja al Parlament.

Quantes se n'han fet al Parlament de Catalunya?

La moció de censura de Ciutadans serà la quarta que es presenta al Parlament. Les dues primeres van ser contra Jordi Pujol, els anys 1982 i 2001, i la tercera va ser contra Pasqual Maragall, l'any 2005. Aquesta última, però, no es va arribar a debatre a la cambra. L'any 2017, la líder de Ciutadans Inés Arrimadas va valorar la possibilitat de presentar-ne una contra Carles Puigdemont, però finalment no ho va fer. La de Roldán, per tant, serà la quarta que es presenta i la tercera que es debat, i cap de les anteriors ha tingut èxit.

Quina diferència hi ha amb una qüestió de confiança?

Sovint es confonen les mocions de censura i les qüestions de confiança. La qüestió de confiança la presenta el president amb l'objectiu de revalidar el suport del Parlament. Si el president obté la majoria simple dels vots emesos, s'entén que la cambra li ha atorgat la confiança. Si, en canvi, el Parlament li denega la confiança, el president cessa del càrrec i la cambra n'ha d'elegir un altre.

L'any 2016, Carles Puigdemont es va sotmetre a una qüestió de confiança després de no poder aprovar els pressupostos i la va guanyar amb 72 vots a favor (JxCat i la CUP).

These are 10 of the World CRAZIEST Ice Cream Flavors
Created by Tal Garner
On Nov 18, 2021