Kitüntetéseink a Horthy korszakban

A kérdések többsége nem része az általános nemzettörténeti ismeretanyagnak. Javasolt egy kis internetes kutakodás... :) FIGYELEM: Minden későbbi szakember eleinte csak kíváncsi volt!

kitarto
Létrehozta: kitarto
ekkor: Apr 29, 2017
1 / 15

Vitéz nagybányai Horthy Miklós egykoron a Magyar Királyság kormányzója volt. De mettől-meddig is?

2 / 15

A nemzet külső és belső ellenségeivel szemben folytatott harcban az érdemek elismerésére alapította a Kormányzó a Vitézi Rendet. Mikor született a kormányzói elhatározás?

3 / 15

A katonai érdemek elismerésének egykoron legmagasabb rangú kitüntetése a Katonai Mária Terézia-Rend volt. Ki és mikor alapította?

4 / 15

A Magyar Érdemkereszt/Érdemrend a társadalom legszélesebb rétege számára alapított többfokozatú kitüntetés volt. Ki adományozhatta egy magyar királyi alezredesnek érdemei elismeréséül?

5 / 15

Gróf Bethlen István, magyar miniszterelnök volt az első, aki megkapta a Magyar Érdemkereszt legmagasabb fokozatát a nagykeresztet. De ki volt az első külföldi?

6 / 15

Horthy a Monarchia flottájának utolsó főparancsnoka volt. Mely fegyvertényéért kapta a Katonai Mária Terézia Rend lovagkeresztjét?

7 / 15

Milyen kitüntetést visel a képen látható úr?

8 / 15

Az egyik legritkábban adományozott magyar kitüntetés elő és hátlapja látható a képen. Melyik volt ez?

9 / 15

Melyik kitüntetést alapították azok számára akik "... törhetetlen magyar hittel küzdöttek a magyarság és Magyarország fennmaradása érdekében."

10 / 15

Az 1938 és 1941 közötti négy sikeres határ revízió emlékére hány emlékérmet alapított a Kormányzó?

11 / 15

A legtöbb kitüntetést szalagon viselik. De melyik szalagot nevezték "hadiszalagnak"?

12 / 15

A képen a Kormányzó mellett áll III. Viktor Emánuel olasz király. Nem ekkor, hanem 1930-ban megkapta a legmagasabb állami kitüntetést Horthytól. De melyiket?

13 / 15

youtube embed goes here!

1939-ben Szegeden tartották meg az ellenforradalom győzelmének 20. évfordulójára rendezett ünnepségeket. Mit adtak át tiszttársai itt Horthy Miklósnak?

14 / 15

Az 1943-ban alapított Magyar Szent Korona Rend egyes fokozatainak tulajdonosai lehettek ...

15 / 15

1945 után a Horthy kor teljes tagadása irányába mozdult el az ország. Így e kor kitüntetéseinek viselése részben tiltva volt, részben csak "nem volt ajánlott" viselni. De mi a helyzet ma? Van-e még ma is betiltott állami kitüntetés?

15
Questions left