4 recomandări de la Sigita Roke

manageră de proiect la Asociația Jurnaliștilor Letoni

Media Azi
Creat de Media Azi
în data de Feb 5, 2019
Help Translate This Item

1.

Cel mai important este să verificați dacă informația în cauză se bazează pe fapte. Dacă cineva a afirmat că, de exemplu, în Lituania sunt cele mai mari impozite din Europa, atunci, primul lucru pe care trebuie să-l facă jurnalistul este să verifice dacă aceste afirmații se bazează pe fapte concrete. La fel, este important să vadă cine spune acest lucru și unde a fost făcută declarația. Dacă aceasta aparține unui politician sau unui internaut oarecare, pe rețele de socializare, pe o pagină fake, sau pe un portal de știri. Întotdeauna trebuie să verificăm cine și unde a transmis asemenea informații.

youtube embed goes here!

2.

De asemenea, jurnalistul trebuie să caute faptul adevărat. Să caute în arhive, să investigheze problema, pentru a înțelege cum stau lucrurile în realitate. Și, bineînțeles, să scrie un material propriu, să-și asume responsabilitatea, bazându-se pe propriile cercetări, pe faptele despre care el știe tot. Deci jurnalistul nu va înceta să întrebe din nou, să comunice cu experți și să facă un material în care nu doar va dezminte știrea falsă, dar va informa corect auditoriul prin propriile sale investigații.

youtube embed goes here!

3.

Cum să verifici site-urile fake? În Lituania este mai simplu, pentru că noi ne cunoaștem site-urile care respecta normele deontologice. Cred că și în Moldova le cunoașteți, deoarece nu sunt așa de multe. În principiu, putem face asta intrând pe acest site, pentru a vedea dacă sunt afișate numele redactorilor, adresa redacției, datele de contact, dacă aceștia sunt oameni reali sau nume fictive. De obicei, pe paginile fake nu există asemenea contacte, în cel mai bun caz veți găsi o adresă poștală.

youtube embed goes here!

4.

Aș recomanda consumatorilor de media să evite fake-media. Sigur, nu e ușor să fugi de ele, pentru că sunt prezente pe rețele de socializare și în alte locuri din internet. Totuși, încercați să vă informați din surse media verificate. Și nu urmăriți persoanele care răspândesc fake-uri pe rețelele de socializare. Dacă vedeți că acestea insistă să promoveze astfel de informații, atunci e mai bine să renunțați la astfel de „prieteni”. 

youtube embed goes here!