Osebnostni test: Si asertivna oseba?

Vsak izmed nas izmenjaje uporablja pasivno, agresivno in asertivno vedenje. Asertivnost ni ne pasivno, ne agresivno vedenje ampak srednja pot med obema. Ker je asertivnost ena izmed osnovnih komunikacijskih veščin je predvsem pomembno, da jo znamo uporabiti pri komunikaciji v različnih situacijah, bodisi pri komunikaciji s sošolci, sodelavci ali družinskimi člani. Ker nam pomaga obvladovati stres in jezo, izboljša naše vedenjske sposobnosti, ter še dodatno izboljša našo samozavest je zelo pomembno do kakšne mere imamo razvito to vedenje. Preveri spodaj v testu in ugotovi, kateri način vedenja uporabljaš.

Manca Smolej
Ustvaril Manca Smolej
Datum Jun 22, 2018
Help Translate This Item

V restavraciji naročiš svojo najljubšo jed. Natakar se zmoti in prinese napačno jed. Kako reagiraš?

Nekdo na delovnem mestu govori neprimerne šale na tvoj račun.

Dogovorjen si za prvi sestanek z nekom, ki ga ne poznaš. Zamudi 20 minut.

Izgubil si potrdilo čistilnice, kamor si odnesel svoj zimski plašč. V čistilnici pojasniš težave in se opravičiš. Uslužbenka ni navdušena. Vseeno preveri in odgovori, da plašča ne najde. Odgovorim...

Vstopiš v trgovino z oblačili. Želiš kupiti novo majico. Prodajalka se sploh ne da motiti in se še naprej pogovarja po telefonu. Razbereš, da gre za pogovor zasebne narave. Želel bi pomoč. Ko plačuješ majico komentiraš ...

Si v potovalni agenciji, kjer se z zaposleno pogovarjaš o počitnicah na morju. Vstopi stranka in prosi, ali lahko postavi kratko vprašanje. Pritrdiš, potem pa se pogovor nikakor ne neha. Kako odreagiraš?

Stojiš v vrsti za nakup vstopnic za kino. Pride skupina najstnikov in se krohotajoč vrine. Kaj rečeš?

Tvoj dober prijatelj konstantno zamuja 15-20 minut. Ti ...

Starše si zvečer prosil, da se ustavijo na pošti in dvignejo pošiljko, ki je prispela zate. Prav tako si jim dopoldan poslal opomnik. Domov se vrnejo brez pošiljke. Kako se odzoveš?

Po dolgi in naporni poti končno prispeš v hotel. Ob prihodu v sobo ugotoviš, da le-ta ni pospravljena do konca.

Utrujen vstopiš na avtobus. Vsi sedeži so zasedeni, na enem izmed sedežev je torbica.

Znanec stalno narobe izgovarja tvoje ime.

Na sestanku ti vedno nekdo skače v besedo.

Po treh letih pridnega in trdega dela v službi meniš, da je čas za bonus/nagrado.

Si asertivna oseba

Si asertivna oseba

Tvoja komunikacija temelji na spoštovanju tako samega sebe, kot tudi sogovornika, Pripravljen si zagovarjati svoje stališče, a se hkrati zavedati pravic sogovornikov, ter delovati v smeri reševanja konfliktov. Aktivno poslušaš sogovornika in mu pokažeš, da ga slišiš in razumeš kaj govori. Poveš mu kaj si o tem misliš. Jasno znaš izražati, kaj si želiš, da se zgodi.

Si bolj pasivna oseba

Si bolj pasivna oseba

Velikokrat si v komunikaciji tiho ter se težje pripraviš h udejstvovanju. Težje izraziš svoje mnenje in raje pustiš, da se dogodki odvijejo po svoje. Rad se izogibaš konfliktom. Včasih deluješ nekoliko hladno. Govoriš preudarno in vsako stvar večkrat premisliš. S svojo umirjenostjo znaš dobro umiriti napete situacije ter učinkovito razmisliti, kako rešiti probleme.

Si bolj agresivna oseba

Si bolj agresivna oseba

Si opazna oseba, ki brez zadržkov pove svoje mnenje in si prepričana v svoj prav. Govoriš glasno in velikokrat skačeš ljudem v besedo. Velikokrat odreagiraš impulzivno in svojeglavo. Si rojeni vodja. Znaš postaviti meje in doseči, da se jih upošteva. Vendar se te zaradi nervoze in nepredvidljivega in spremenljivega vedenja ljudje pogostokrat bojijo.

PA ZAČNIMO

Prijavi se na brezplačno štiridnevno usposabljanje za mlade https://madewithy.si/grow-marathon/